« Vissza

Mostantól sokkal nehezebb dolguk lesz a hamisítványokkal próbálkozóknak

InfoRádió 2010. december 11.

Megalakítják az Első Magyar Festmény és Műtárgyszakértő Irodát. Az alapítók: Kieselbach Tamás, Einspach Gábor és Molnos Péter. A vállalkozás hiányt pótol, hiszen a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum is több éve felhagyott ezzel a szolgáltatással. Ha külföldön az utóbbi időben megjelent egy cikk a magyar festészetről, az leginkább a nemzetközi piacon fölbukkant hamisítványokról szólt. Ezért az ilyen jelenségek kiszűrése, a külföldi aukciós házak segítése, a hazai festészet megtisztítása alapvető feladat.

Az alapvető célunk, hogy a magyar festészet elismertetéséért dolgozzunk - jelentette ki Einspach Gábor. A szakértő elmondta: ha külföldön az utóbbi időben megjelent egy cikk a magyar festészetről, az leginkább a nemzetközi piacon fölbukkant hamisítványokról szólt. Ezért az ilyen jelenségek kiszűrése, a külföldi aukciós házak segítése, a hazai festészet megtisztítása alapvető feladat - tette hozzá.

Az Első Magyar Festmény és Műtárgyszakértő Iroda szolgáltatásai közül az egyik legfontosabb a képek, elsősorban az ismeretlenek azonosítása, és nyilvánvalóan a kényes területnek számító hamisítványok kiszűrését sem szabad kihagyni. Fontos még az értékmeghatározás, akár gyűjtemények vagy biztosítási szerződések mellékletéről van szó - fejtette ki az igazságügyi szakértő.

Az iroda létrehozásának legfontosabb indokaként Molnos Péter azt említette, hogy a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum is több éve felhagyott ezzel a szolgáltatással. A művészettörténész elmondta: azóta napi húsz-harminc e-mail érkezik elkeseredett gyűjtőktől, vagy olyanoktól, akik a vásárlás előtt szeretnének véleményt kérni egy festményről. De akadnak sajnos olyanok is, akik utólag kérnek bírálatot az eredetiségről - jegyezte meg.

Az iroda alapítói 10-25 éves tapasztalattal bírnak, és ezalatt módszeresen gyűjtötték az adatokat a magyar művészetről. Több százezres analóg és digitális fotóarchívumot állítottak össze, illetve több tízezer kötetes könyvtár is a rendelkezésükre áll. Ehhez az adatbázishoz bármikor hozzáfér a csapat, de ha olyan képről, műtőárgyról kell véleményt mondani, amely nem tartozik szorosan egyikük szűkebb szakterületéhez sem, akkor külső szakértői segítséget is igénybe vesznek - tájékoztatott Molnos Péter.

(Amennyiben meg kívánja hallgatni a cikkhez készült hanganyagot is, kérjük látogasson el az InfoRádió honlapjára.)