« Vissza

Hamis vagy eredeti festmény lóg a falon?

Az első műtárgyszakértő irodában írásba adják a szakvéleményeket

RTL Híradó 2010. december 8.

Magyarországon majd egy évtizede nincsen hivatalos múzeumi bírálata a műtárgyaknak. Tehát, ha egy vásárló biztos akar lenni abban, hogy eredeti és nem hamis alkotást vásárol, akkor csak az eladó galériát kérdezheti. Az utóbbi években számos botrány világított rá, hogy szükség lenne független műtárgyszakértői irodára.

Egy Aba-Novák képnek látszó tárgy akár 20 millió forintot is érhetne, ha eredeti lenne. A tulajdonos is sok pénzre számított, amíg meg nem kérdezte Molnos Péter művészettörténészt. A szakértőnek az is szemet szúrt, hogy a falemez hátoldalát szürkére pingálták, noha Aba-Novák nyers színben hagyta a lemezeket, de nem ez volt az egyetlen fizikai árulkodó nyom.
„Az ecsetszőr miatt sem lehet” - mondta Molnos Péter művészettörténész.
A Nemzeti Galériában megalakulása óta, tehát 1957-től foglalkoztak műtárgyak bírálatával. Bárki bevihette a piacokon vásárolt vagy hagyatékban talált festményeket. Ezekről a művészettörténészek szakvéleményt adtak ki. A Nemzeti Galéria 2000-ben hagyott fel ezzel, miután néhány galériában több kérdéses mű került elő. A tulajdonosok pedig gyakran erőszakosan követelték a műbírálatot.
„Nem egyszer meg is fenyegették, nem dolga a múzeumnak” - mondta Bellák Gábor művészettörténész.
Az első műtárgyszakértő irodában igazságügyi műtárgyszakértők és művészettörténészek adják írásba, hogy mi eredeti és mi nem. Kérdés, hogy a piac egységesen elfogadja-e majd ezeket a szakvéleményeket.