« Vissza

A megújuló Kieselbach Galéria szenzációja

terasz.hu 2011. január 3.

A megújuló Kieselbach Galéria sajtótájékoztató keretében számolt be igen jelentős kulturális, művészeti szenzációról: Kieselbach Tamás, Einspach Gábor és Molnos Péter létrehozza az Első Magyar Festmény-és Műtárgyszakértő Irodát.

Mint ahogy arról a sajtó képviselőinek beszámoltak: egyrészt a felhalmozódott tudás, a Kieselbach Galéria művészettörténeti, műkereskedelmi és könyvkiadói tapasztalata, a Galéria körül tevékenykedő szakértők tudása, másrészt a jól érzékelhető, nagyon erős igény a hiteles tájékoztatásra, megérlelte a döntést az Iroda létrehozására. A megjelentek különleges prezentációban részesültek, óriás kivetítőn követhették nyomon, hogy valójában hogyan is lehet több festmény-hamisítást összehasonlító elemzéssel leleplezni. Kieselbach Tamás közel két évtizede a magyar műtárgy piac egyik legjelentősebb, meghatározó szereplője, Einspach Gábor több mint húszéves műkereskedelmi tapasztalata alapján a legtöbbet foglalkoztatott igazságügyi szakértő, valamint Molnos Péter művészettörténész, a 20. századi magyar festészet, a magyar műgyűjtés-történet, valamint a festményhamísítás elismert szakértője. Többek között arról is szóltak, hogy az elmúlt években megszűnt a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum műbírálati szolgáltatása, ahol bárki megvizsgáltathatta a birtokában lévő műtárgyakat eredetiség és művészeti érték tekintetében. Az igény azonban megmaradt, sőt fokozódott, hiszen a külföldi műkereskedők, gyűjtők is hiányolják azt a fórumot, ahol megbízható információhoz juthatnak a magyar műtárgyakkal kapcsolatban. A hiteles bírálat lehetőségének hiánya nagyban akadályozza a magyar képzőművészet presztízsének növekedését is, hiszen az egyes életműveket nem egyszer bizonytalanság veszi körül.
A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy új stratégia része a galéria látványos megújulása is. A több lépcsőben kivitelezett átépítés eredményeként a Kieselbach Galéria a legjobb helyen, a legreprezentatívabb körülmények között, a legszínvonalasabb műtárgyakkal fogadja majd látogatóit.

A tájékoztatón bemutatták a Kieselbach Galéria a téli műkereskedelmi szezon legjelentősebb festményeit, amelyhez reprezentatív katalógus is készült. A tárlat anyagából kiemelkedik Munkácsy Mihály két alkotása. A Galéria eladásos kiállításának rendkívül izgalmas festménye gróf Batthyány Gyula reprezentatív portréja a harmincas évek legendás énekesnőjéről, Rosita Serranóról. Az egzotikus szépségű chílei hölgy Berlinben lett világhírű: gyönyörű csengésű, koloratúrszoprán hangja, kivételes fütyülési adottsága miatt a „chilei csalogány” művésznevet kapta. Az Európa-szerte ünnepelt énekesnő, a most előkerült portré megfestésekor Magyarországon is fellépet. A náci Németország hatóságai elől Chilébe menekült, csak így tudta elkerülni a letartóztatást. 1997. április 6-án, szegényen és szinte elfeledve Santiagoban meghalt. A róla készült portré hazakerülése igazi szenzáció, és jól mutatja, hogy a magyar festészet milyen kivételes értékei lappanganak még világszerte.
A felsorolt művek mellett egy sor különlegesség kerül még a galéria falaira, többek között az egyik legszebb Koszta-festmény, a Kukoricatörés, valamint Egry József és Ország Lili főművei, melyek egykor a legjelentősebb magángyűjtemények kiemelkedő darabjai voltak.