Gyakran Ismételt Kérdések

Mik az alapvető célkitűzések?
Milyen szakmai háttérrel rendelkezik az Iroda?
Csak magyar képekkel foglalkoznak?
Hogyan dokumentálják a bírált képeket?
Mennyibe kerül a szóbeli vélemény?
Mennyibe kerül az írásbeli bírálat?
Milyen garanciákat kapok a szakvéleménnyel kapcsolatban?
Milyen formában küldhetem be a képem adatait?
Hol történik a képek átvétele?
Hol tárolják az átvett képeket?
Adnak-e értékbecslést, ármeghatározást a képekről?
Vannak-e kapcsolataink külföldi piaci szereplőkkel?


 

Mik az alapvető célkitűzések?

Legfőbb célkitűzésünk a magyar festészet elismertetése, melynek egyik legfontosabb területe a magyar festészet védelme a külföldön egyre sűrűbben felbukkanó hamisítványoktól. Fontosnak tartjuk az újonnan felbukkanó képek beazonosítását és beemelését a művészettörténetbe, amivel tevékenyen hozzájárulunk a magyar festészet presztizsének emelkedéséhez. Szolgáltatásunk célja az is, hogy ügyfeleink számára megkönnyítsük a műtárgyak eredetiségével, kvalitásával és értékével kapcsolatban felmerült kérdések megválaszolását, s folyamatos tájékoztatást nyújtsunk a műtárgypiac aktuális állapotáról, az értékviszonyokat meghatározó hazai és nemzetközi trendek alakulásáról. A jogszabályi háttérrel kapcsolatos ismeretterjesztést szintén feladatunknak tekintjük. 

Milyen szakmai háttérrel rendelkezik az Iroda?

Kollegáink igazságügyi szakértők, művészettörténészek, monográfusok, restaurátorok, tudományos szakemberek. Munkatársaink rendelkezésére áll több tízezer kötetből álló könyvtárunk, az összes elérhető internetes adatbázis, százezres nagyságrendű fotótár a magyar festészet alkotásairól. A Szakértő Iroda stratégiai partnere a Kieselbach Galéria és Aukciósház, melynek teljes adattára, szakértelme és kapcsolatrendszere is rendelkezésünkre áll. 

Csak magyar képekkel foglalkoznak?

Olyan festményekkel is foglalkozunk, melyek a Szépművészeti Múzeum gyűjtési körébe tartoznak. Ezek meghatározására olyan szakembereket: művészettörténészeket, történészeket vonunk be a munkába, akik Magyarországon az egyes területek legelismertebb kutatói, valamint külföldi szakemberek véleményét is kikérjük.

Hogyan dokumentálják a bírált képeket?

A képek tulajdonosainak adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó hazai jogszabályoknak megfelelően titkosan kezeljük, azokhoz illetéktelen személyek nem férhetnek hozzá. A műtárgyak minden egyedi azonosítóját digitális fotóval és leírással archíváljuk. Tudományos kutatás és egyéb célokból történő felhasználás jogaival kapcsolatos rendelkezéseket a műtárgybírálati szerződés tartalmazza.

Mennyibe kerül a szóbeli vélemény?

A szóbeli vélemény ingyenes, szívesen segítünk minden egyes hozzánk forduló képtulajdonosnak, érdeklődőnek eldönteni,  hogy érdemes-e a birtokában levő műtárggyal kapcsolatban további vizsgálatokat finanszírozni. Ez az esetek egy részében elsődleges vizsgálat alapján egyértelműen eldönthető.

Mennyibe kerül az írásbeli bírálat?

Elkötelezetten dolgozunk a magyar festészet elismertetéséért, a magyar és nemzetközi műtárgypiacon egyre nagyobb számban felbukkanó hamisítványok kiszűréséért. Emellett fontosnak tartjuk a  gyűjtők, befektetők döntéseinek segítését, az egyes képek értékében történő eligazodást, folyamatos tájékoztatást a műtárgypiac pillanatnyi állapotáról, az értékviszonyok változásáról. Ennek érdekében a szóbeli tájékoztatás, tanácsadás Irodánknál ingyenes. Az írásbeli szakvélemény elkészítése 50 000 forint és 100 000 forint között terjedhet.  A költségeket befolyásohatlja, ha olyan műszeres vizsgálatra is szükség van, mely csak laboratóriumi körülmények között végezhető el. Ilyen jellegű költségek felmerülése esetén, a díjszabást egyeztetjük a Megbízóval. Gyűjtemények, hagyatékok feldolgozásánál kedvezményeket adunk. Nem kötünk megállapodást abban az esetben, amikor előre bizonyossággal látható, hogy az alkotó meghatározása nem növeli jelentősen a kép értékét, és nem végzünk labóratóriumi vizsgálatokat sem, ha annak költségei meghaladhatják az eredmény ismeretében bekövetkező értéknövekedés mértékét.

Milyen garanciákat kapok a szakvéleménnyel kapcsolatban?

A kiállított írásbeli szakvélemény legjobb tudásunkon, tapasztalatunkon, kollégáink szaktudásán és sok esetben fizikai és kémiai vizsgálatokon alapszik. Stratégiai partnerünk az Allianz Biztosító. A munka során, szakértőink szakmai felelősségbiztosítással rendelkeznek, melynek biztosítási összege 50 000 000 forint. (Ezen kívül munkatársaink nevüket, szakmai hitelüket adják a szakvéleményekhez.)

Milyen formában küldhetem be a képem adatait?

A letölthető kérdőív az összes fontos alapadatot elkéri. A munkánk megkezdéséhez nagyon fontos, hogy ezeket pontosan töltse ki. A fényképmelléklet összeállításánál ne feledkezzen meg a képek hátuljáról és a szignó részletfotójáról sem, mert az számos, számunkra fontos információt tartalmazhat. 

Hol történik a képek átvétele?

A képek átvétele a Kieselbach Galéria helyiségében történik Budapesten, az V. kerület Szent István körút 5. szám alatt. Szállítással, csomagolással kapcsolatos kérdéseit a +36 1 269 22 11 -es telefonszámon teheti fel kollegáinknak, akik készséggel segítenek.

Hol tárolják az átvett képeket?

A képeket a Kieselbach Galéria egy erre a célra elkülönített, - a legszigorúbb biztosítási előírásoknak megfelelő - helyiségében tároljuk. Hosszabb távú őrzés esetén lehetőség van a Raiffeisen Bank erre a célra kialakított, múzeumi körülményeket biztosító értéktárának igénybevételére, melynek feltételeiről munkatársainkkal egyeztethet.     

Adnak-e értékbecslést, ármeghatározást a képekről?

Az Iroda stratégiai partnere a Kieselbach Galéria és Aukciósház. A galéria szakemberei kérés esetén ingyenes árajánlatot adnak minden hozzájuk beküldött képről. A képek forgalmi értékére vonatkozó értékelést igazságügyi szakértőink végzik az igazságügyi szakértőkre vonatkozó miniszteri rendelet díjszabása alapján, de lehetőség van egyedi megállapodások kötésére is. Ezt a szolgáltatást többek között biztosítások kötéséhez, polgári peres eljárások esetében célszerű igénybe venni.

Vannak-e kapcsolataink külföldi piaci szereplőkkel?

A Szakértő Iroda törekvése, hogy az egyes területek legjobb szakembereit gyűjtse össze. Kollegáink eddig is rendszeresen adtak szakvéleményeket, tanácsokat olyan piaci szereplőknek mint a Sotheby’s, a Christie’s, a Dorotheum, a Ketterer Kunst, vagy a Lempertz aukciósházak. Az ott dolgozó szakemberekkel személyes, bizalmas, sokszor baráti kapcsolatban állunk.